Virbalyje buvo skanaujami senieji rytprūsių patiekalai
Santakos laikraštis
Turinį įkėlė

Vilkaviškio rajono savivaldybė 2025-uosius paskelbusi Paprūsės metais. Šios sukakties proga Virbalio miesto sode ir prie Senųjų amatų centro vyko „Paprūsės kulinarinio paveldo“ šventė. Renginyje buvo galima paskanauti rytprūsių patiekalų, stebėti simbolinę inscenizaciją.
Vienai dienai bendruomenės „Virbalio vartai“ Senųjų amatų centras virto „Klopse-Kneipe“ užeiga. Greta centro gausiai nukrauti stalai ir prie jų plušantys bendruomenės nariai kvietė paragauti aštuonių pagal autentiškus rytprūsių šeimų receptus pagamintų patiekalų. Gardžiais skoniais ir kvapais stebino Kionigsbergo kliopsai, keptos dešrelės alaus padaže, bulvių ir ubagų sriubos, žirnių ir stirnienos troškiniai, bulvių salotos bei dviejų rūšių pyragai.
Receptus iš vokiečių kalba parašytos Haraldo Saulo knygos „Rytprūsių senieji šeimų receptai“ išvertė Kybartų kultūros centro (KC) kultūrinės veiklos vadybininkė Andželika Micutienė. Ji su šventės dalyviais pasidalijo vienos iš receptų autorių – Ernos Schleizinger gyvenimo istorija, kuri atspindėjo to meto žmonių buitį, patirtus sunkumus ir gyvybės trapumą.
Norinčiuosius daugiau sužinoti apie rytprūsiuose gyvenusias šeimas A. Micutienė kvietė atvykti į Kybartus, į Algimanto Kezio galeriją, kurioje nuo birželio 5 d. eksponuojama paroda „Rytų Prūsijos virtuvės klasika“.
Kol šventės dalyviai ragavo patiekalus, šalimais vyko trijų mūsų gyvenimą ir istoriją apibūdinančių elementų – ugnies, duonos ir medžio – inscenizacija. Ją atliko Alfonsas Juškevičius, Irma Kalvaitytė-Lišauskienė ir Nomeda Klimauskienė.
„Tegul šiandien degusi žvakė, dalinta duona ir medžio ženklas lydi mus kasdien. Tegul Paprūsės dvasia gyvena mumyse dar šimtmečius“, – susirinkusiesiems linkėjo inscenizacijos autorė, Kybartų KC Virbalio kultūros namų kultūrinės veiklos vadybininkė Žydrūnė Gudiškienė.
Teatrališką pasirodymą paįvairino birbynininko Martyno Kasperaičio melodijos, o šventinę atmosferą kūrė N. Klimauskienės vadovaujama Girėnų kultūros namų kaimo kapela „Versmė“.
Šventės dalyvius sveikino Kybartų KC direktorė Asta Vencienė. Įstaigos vadovė sakė, kad istorija gyva, kol yra minima.
„Džiaugiamės kultūros centro ir bendruomenės „Virbalio vartai“ Senųjų amatų centro bendryste ir kartu įgyvendinamu projektu. Kultūros centre gimė idėja suorganizuoti Paprūsės šeimų patiekalų edukaciją. Vieni šio projekto įgyvendinti negalėjome, todėl bendruomenės pirmininkas Stanislovas Lopeta ir darbščios amatų centro moterys mielai sutiko padėti“, – bendru darbu džiaugėsi direktorė.
A. Vencienė ir iš Kybartų kilusi Violeta Mickevičiūtė „Virbalio vartų“ pirmininkui S. Lopetai padovanojo Vytauto Didžiojo 500-ųjų mirties metinių minėjimo iškilmių Paprūsėje akimirką – ji įamžinta drobėje, kurioje pavaizduota 1930 m. Virbalio turgaus aikštė.
„Nieko geresnio kybartiniai nesugalvojo, kaip atidaryti archyvus, kuriuos saugo Algimanto Kezio galerija, ten pasikuisti ir surasti archyvinę nuotrauką. Ją virbaliniams dovanoja kybartietės Bronės Černiukaitės dukra. Tegyvuoja „Virbalio vartai“! – įteikdama drobėje atspaustą nuotrauką kalbėjo V. Mickevičiūtė.
Per duoną, medį ir ugnį, per prūsiškų patiekalų skonį ir tragiškas šeimų istorijas šventės organizatoriai kvietė nutiesti tiltą iš praeities į dabartį, iš vienos širdies – į kitą. Paprūsės žemėlapyje nebeliko, bet jos paliktų pėdsakų gausu istorinėje atmintyje, kultūriniame ir kulinariniame pavelde.
Autorius: Simona Simanavičienė
Kopijuoti, platinti ar skelbti šį turinį be autoriaus raštiško sutikimo draudžiama